miercuri, 20 mai 2009

orez cha-han



De curind am reusit sa pasesc in varful picioarelor in universul mancarurilor asiatice de cand portile lui s-au crapat si pentru mine.Este, intr-adevar, un univers fascinant si nici pe departe atat de complicat cum pare.
Desigur, exista problema unora dintre ingrediente care nu se gasesc pe piata, dar bucataria asiatica este atat de diversa, incat raman destule retete ce pot fi preparate usor si rapid, cu ingrediente la indemana noastra.
Fiecare tara central, sud si sud-est asiatica are variante ale acestei retete in care se re-utilizeaza orezul ramas de pe o zi pe alta. Probabil ca Nasi Goreng este cea mai celebra dintre ele.Cha-han este, la origine, chinezeasca şi, într-adevăr, se găteşte din rămăşiţe. De aceea, puteţi adăuga cam tot ce vă cade-n mînă. Mărunţit să fie. Măiestria în preparare constă în gradul de coagulare a oului înainte de a adăuga orezul. Ideal este ca fiecare bob să poată fi acoperit de pelicula de ou. De aceea cînd oul e pe jumătate întărit, se adaugă direct orezul.



2 cani orez fiert cu o zi inainte...,rece,de la frigider
1 ceapa mica, tocata
1 morcov mare, tocat
1 ardei gras, curatat si tocat
100 g cana sunca de porc, tocata
2 oua
2 catei de usturoi
2 linguri de sos de soia
2 linguri de ulei, pentru prajit
sare
piper negru, macinat

Instructiuni:
Se incinge un wok si se adauga putin ulei. Se bate un ou intr-un castronel.
Se soteaza in wok ceapa, morcovul, usturoiul, ardeiul gras si sunca pana ce devin moi. Se adauga oul batut si se lasa cateva secunde, pana ce incepe sa se intareasca putin. Se adauga orezul fiert, rece, si se amesteca bine. Se adauga sare si piper si se amesteca. Se micsoreaza flacara, se adauga sos de soia si se amesteca repede. Se ia de pe foc si se serveste.

Niciun comentariu: