sâmbătă, 30 mai 2009

CAT STEVENS DIN NOU PE SCENA

Steven Demitri Georgiou,cunoscut drept CAT STEVENS,s-a nascut pe 21.07.1948 in Londra.Inca de tinar isi compunea singur melodiile.Pina spre sfirsitul anilor 60,scosese deja 30 melodii,insa fara un real succes.Sfirsitul primei etape a vietii lui artistice are loc in 1968,dupa ce ajunge in spital suspect de tuberculoza.
Dupa 1970,incepe cea de-a doua etapa a carierei lui,"second life",care-i va aduce un succes nebanuit,hit-uri ca "Wild World","Father and son","Morning has broken" fiind fredonate la acea vreme pe toate continentele.
In 1978,dupa ce-a scos discul" Back to earth",s-a retras din lumea artistica.
Si-a schimbat numele in Yusuf Islam si s-a indreptat catre credinta islamica.
Trecerea lui Stevens la islamism s-a produs in urma unei intamplari din vara lui 1975. Artistul (care vanduse pana atunci peste 50 de milioane de discuri) inota in apele din fata unei plaje din Malibu.

Curentii l-au dus in larg, iar Stevens, parasit de puteri, si-a vazut moartea cu ochii si a inceput sa se roage: "Dumnezeule, daca ma salvezi, voi lucra pentru tine". Valul salvator nu s-a lasat asteptat si l-a adus inapoi la tarm.

A durat doi ani pana sa-si tina promisiunea, timp in care a cautat drumul catre Dumnezeu. L-a gasit in islam. "In toate celelalte religii mi s-a parut a fi nevoie de un intermediar pentru a vorbi cu Dumnezeu.

Citind Coranul, singur, am gasit aceasta usa deschisa, prin care doar trebuia sa pasesc pentru a fi la Dumnezeu", afirma solistul intr-un interviu din saptamanalul german "Stern".
De atunci si pina in ziua de azi face donatii constante catre UNICEF,de aproape 400.000$ anual.

Noul album al lui Cat Stevens se numeste "Roadsinger" si contine piese pop in stilul anilor ‘70.

"Noul disc reia discursul muzical de-acolo de unde l-a lasat Cat Stevens”, a declarat Yusuf Islam, care dupa 30 de ani pare a fi facut in sfarsit pace cu trecutul sau, cu muzica si cu numele de scena.

Albumul reprezinta o reintoarcere nu numai la muzica pop, facuta deja de artist in 2006, odata cu lansarea “An other cup”, dar si la sunetele si atmosfera anilor ’70, cele care i-au adus celebritatea.
Comeback-ul sau solo pe scena va avea loc la Oslo, pe 11 decembrie, cu ocazia decernarii Premiului Nobel pentru Pace.


Niciun comentariu: