joi, 28 mai 2009

JOIA FARA CARNE

Incepand cu 13 mai, orasul belgian Gent, unul din cele 370 de orase europene care au semnat un acord de reducere a emisiilor de CO2, a devenit probabil primul din lume care promoveaza oficial o zi saptamanala fara carne.

Conform FAO, efectivele de animale sunt responsabile pentru 18% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Acesta este motivul pentru care functionarii orasului, in colaborare cu organizatia vegetariana EVA, sunt hotarati sa faca niste pasi suplimentari in lupta noastra comuna impotriva schimbarilor climatice. Alte orase belgiene si-au aratat deja interesul in a urma acest exemplu.

Prima zi de joi vegetariana va fi inaugurata inca de miercuri, 13 mai, cu o ceremonie festiva pentru public. Tom Balthazar, consilier al comisiei de sanatate si mediu din oras, va proclama oficial joile ca zile vegetariene.

Din septembrie, scolile orasului vor servi pranzuri vegetariene in fiecare joi. Toti cei 5.000 de functionari ai orasului vor primi gratuit o harta a orasului cu localuri vegetariene si o brosura cu retete vegetariene pentru profesionisti va fi trimisa gratuit tuturor celor 1.500 de restaurante. Se vor tine cursuri de gatit pentru profesionisti cat si persoane private. Restaurantele pentru functionari administrate de primarie si-au imbogatit deja meniul vegetarian.

Motivul pentru care Gent a introdus "Joia fara Carne" are doua aspecte:

- Orice reducere a productiei si consumului de carne, din cauza carora se produc gazele cu efect de sera si degradarea solului, a apei si a aerului, desertificarea si defrisarile, va aduce BENEFICII ENORME PENTRU PROTECTIA MEDIULUI.

Belgienii si europenii, in general, mananca prea multa carne si prea putine legume, ceea ce are consecinte grave pentru sanatatea lor. Prea multa carne mareste nivelul colesterolului, riscul de cancer, diabet si obezitate.

Participand la "Joia fara Carne", optam pentru sanatate: a noastra si a planetei.

Contact:
EVA (Ethical Vegetarian Alternative) - Belgia
Tobias Leenaert, Eva vzw, + +32 (0) 494.64.69.38 sau + + 32 (0) 9 329.68.51
tobias@vegetarisme.be Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Niciun comentariu: