joi, 6 august 2009

UNDE SUNTEM?

Multi dintre noi isi vad fundamentul financiar dizolvindu-se, in timp ce criza economica continua. Cum am ajuns aici si incotro ne indreptam?

Cei mai multi dintre noi trec printr-o perioada foarte dificila. Sistemul nostru financiar este literalmente la pamint si averile personale dispar vazind cu ochii. Liderii lumii nu prea stiu ce sa faca in aceasta situatie. E ca si cum intreg fundamentul pe care lumea statea a disparut brusc. Oameni ca tine si ca mine clatina din cap intrebindu-se “Ce naiba s-a intimplat de fapt?”

Cum de-am ajuns intr-o asemenea situatie? Cum a ajuns benzina atit de scumpa, ca sa nu mai vorbim de mincare, ingrijirea medicala si orice altceva esential pentru supravietuire! ? Exista macar un singur politican in care ne putem increde? Merita sa sustinem sau sa nu sustinem razboaiele care se petrec peste tot in lume?! Este guvernul nostru intr-adevar unul “al oamenilor, alaturi de oameni si pentru oameni?”

Eroarea din Program

Intelepciunea Kabbalah sustine ca orice are loc in aceasta lume isi are originea in programul cu care opereaza oamenii, un program care este foarte simplu : Cum sa primim maximum de placere cu minimum de efort depus!? Este E = mc2 pentru orice facem, determinind gindurile noastre, aspiratiile noastre, prioritatile precum si scopurile.

Dar exista o problema in acest program : este o bucla infinita. Continuam sa cautam placeri tot mai mari, dar nu suntem niciodata satisfacuti, ca urmare continuam cautarea la nesfirsit. Este ca si cum am alerga pe o banda nesfirsita pe parcursul tuturor vietilor noastre, incercind cu disperare sa ne saturam prin mincare mai multa, mai multi bani, putere, respect, cunoastere si orice altceva ce putem gasi.

In acest moment, lumea noastra se misca atit de rapid incit nu putem tine pasul. Casele si masinile noastre devin tot mai mari. Vacantele trebuie sa fie tot mai departe de acasa si tot mai exotice. Chiar si un lucru atit de banal precum cumparare unui tub cu sos pentru friptura dureaza o vesnicie caci sint atit de multe optiuni! In mod ironic, majoritatea timpului din viata noastra trece ocupati fiind de “treaba” noastra sau cautind urmatoarea placere trecatoare.

Luind toate acestea in considerare, este cu adevarat surprinzator ca directorii executivi ai companiilor vor tot mai mult si mai mult, chiar si pina la punctul unde lacomia lor doboara intregi companii ( si totodata si alte comapnii adiacente acelora…)!? Este o surpriza ca firmele de contabilitate mint pentru ca nu vor sa piarda clientii carele aduc venituri “grase”!? Sau ca politicienii nostri sint preocupati numai de propriile interese caci nu doresc altceva decit sa fie realesi!?

Schimbare necesara in Constiinta Umana

Cabala spune ca atita vreme cit vom continua sa traim in aceasta lume considerind numai propriile interese lucrurile vor merge mai departe la fel.. Daca nu ne vom schimba, vom continua sa traim inconjurati de razboi, lacomie, economie falimentara si alte probleme care se vad peste tot.

Cu toate ca tindem sa o ignoram in mare parte, lumea din jurul nostru nu este o vedere prea placuta. Niciodata nu este confortabil sa te uiti la probleme neplacute dar, de data aceasta, a devenit vital sa o facem. Pina cind nu vom fi in stare sa aflam ce este acel ceva care nu merge nu vom fi capabili sa corectam problema niciodata.

Iata o ilustrare a felului de functionare a lumii contemporane. Imaginati-va propriul corp. Sa presupunem ca inima a decis ca nu mai vrea sa furnizeze singe rinichilor, iar picioarele au decis ca nu mai vor sa sustina restul corpului. Sa presupunem ca plaminii refuza sa isi dea oxigenul mai departe. Evident, corpul nu ar supravietui prea mult, in aceste conditii.

Asa functioneaza lumea noastra. Este polarizata. Fiecare tara, precum si fiecare individ este interesat numai de propriul interes. Statele si orasele noastre se ocupa numai de proprii cetateni. Politicienii nostri se ocupa exclusiv cu propria lor agenda de lucru si la fel face si industria medicala, Wall Street-ul si ( chiar daca nu ne place sa auzim asta ) fiecare dintre noi.

Azi devine evident ca trebuie sa incepem sa lucram impreuna. Dar aceasta nu se va intimpla printr-o intelegere reciproca, sociala sau comerciala, mai buna. Ci va trebui sa tratam radacina problemei : schimbarea programului egoist din noi care ne face sa ne gindim exclusiv la noi insine, chiar daca aceasta pericliteaza intregul sistem.

Traind in aceste vremuri necesita o schimbare globala in contiinta noastra – de la indivizi separati la o interconectare a acestor “celule” intr-un singur “corp”. Cabala explica ca intr-un fel sau altul va trebui sa trecem prin acest proces de schimbare. E clar, ca este de preferat ca in loc sa lasam lucrurile sa escaleze si sa nu ne mai lase nici o alta alternativa, sa implementam aceasta transformare in mod constient si placut. Si daca vom face asta, atunci data viitoare cind vom intreba “Ce s-a intimplat” lumea va arata complet altfel.

Articol preluat de pe Grupul de discutii Cabala.

Niciun comentariu: