miercuri, 3 noiembrie 2010

BIG BROTHER LA SCARA MONDIALA


Guvernul Braziliei, dincolo de fatada unei democratii deschise, continua sa avanseze pe drumul sau spre una dintre cele mai autoritare politici statale din lume.

Populatia braziliana va fi fortata, in curand, sa detina in masinile lor chip-uri de identificare (RFID), la fel si localizatori de tip GPS si dispozitive de blocare.

Conform ultimelor noutati, guvernul brazilian se grabeste sa ne arate pana in luna noiembrie 2010, faptul ca un dispozitiv de urmarire de tip GPS (GPS tracker) va fi cerut in mod legal sa fie detinut de toate masinile noi, incepand cu februarie 2011.

Este destul de neclar, cum va functiona acest lucru, dar in articolul sau, Folha de Sao Paulo mentioneaza ca Denatran (Departamentul de Tranzit National) va supraveghea centrul respectiv si acesta va fi operat de catre Serpro (un organism guvernamental pentru procesarea datelor). Acest fapt inseamna ca, guvernul brazilian poate accesa locatia, amplasamentul oricarei masini inregistrate in tara!
Pentru a eluda toate criticile care sustin lipsa de intimitate, care au condus la discutii pe plan judiciar, ministrul Marcio Fortes a spus, ca vor fi doua optiuni: de urmarire (tracker) si de blocare (blocker). Acest lucru va face ca masina sa fie oprita, intr-o anumita situatie, de ex. in cazul in care hotul opreste la lumina semaforului .
Implicatiile acestui fapt? Imaginati-va acest dispozitiv in mainile unui guvern totalitar si corupt, care decide sa-i eticheteze drept teroristi pe toti aceia care nu sunt de acord cu actiunile si activitatile sale ? Brazilienii ar trebui sa se uneasca si sa respinga aceasta lege, modelata dupa razboiul American impotriva terorismului, utilizand securitatea, siguranta cetatenilor ca pretext pentru indepartarea libertatii si a intimitatii noastre.
Din anul 2006, in Portugalia s-a dat o lege care a creeat Siniav sau Sistemul National pentru Identificarea Automata a Vehiculelor (National System for Automatic Vehicle Identification), care va necesita instalarea de chip-uri in toate vehiculele si care va crea o retea de antene de citire, care vor identifica fiecare vehicul.

Rezolutia Nr 212 din 13 Noiembrie 2006, mentioneaza urmatoarele:

SINIAV este alcatuit din tablouri electronice montate in vehicule, antene, cititori, centre de prelucrare a datelor si sisteme de tip computer.

Si rezolutia se continua mentionand ca, pentru vehiculele militare nu este necesara echiparea cu aceste dispozitive, ci doar toate celelalte tipuri de vehicule trebuie echipate cu chip:

2 Utilizarea vehiculelor militare constituie exceptie de la aceasta cerinta.

Articolul 2. Nici unui vehicul cu motor, electric, trailer si semi-trailer, nu i se poate acorda licenta (permis), pe drumurile publice de trafic, fara a fi echipat cu tabloul electronic mentionat in cadrul acestei rezolutii.
In conformitate cu cele spuse de inginerul Dario Thorbe, datele sunt criptate si confidentiale, iar acestea vor fi accesibile numai departamentului de trafic, eventual politiei. Ahhhhh, in regula deci, acum suntem in siguranta!

Inca o data, statul utilizand ca pretext asigurarea securitatii, sigurantei, determina oamenii sa accepte masurile totalitare. In mod treptat guvernul pune in scena instrumente care permit o conducere la nivel micro a vietii tuturor cetatenilor sai.

Textul original aici.

Niciun comentariu: