marți, 12 ianuarie 2010

Avatar: Filmul care schimba totul



Da, Avatar este filmul care schimba totul. In primul rand, ofera o experienta vizuala fantastica. Este cunoscut faptul ca James Cameron a stat zece ani cu scenariul in brate, asteptand o tehnologie capabila sa produca acest film, cu toate elementele grafice care nu prea se pot compara cu ce a existat pana acum.
Avatar indrazneste sa le dea o palma grea celorlalti producatori, obligandu-i practic, atunci cand abordeaza asemenea teme, sa vina cu o calitate similara. Si este greu sa faci asta, numai daca ne raportam la bugete. Filmul lui Cameron devine cel mai scump din istorie, depasind si "Cleopatra", cu un buget de productie de 250 milioane de $ si un buget de marketing de inca aproximativ 300 de milioane $. Aproape jumatate din banii destinati producerii propriu-zise a filmului s-au dus in postprocesare. S-a ajuns la o grafica atat de complexa incat IMAX-urile au avut reale probleme la redarea 3D.
Stiam de Avatar, cunosteam ideea in linii mari, multi vazusera trailer-ul oficial menit sa deschida apetitul lumii intregi, dar nu poti percepe grandoarea decat daca mergi in sala.

Ajuns in fata ecranului de proiectie, esti transpus intr-o alta lume si trei ore te bucuri in fiecare secunda. Un cadru este atat de bogat in detalii, incat nu stii exact incotro sa privesti mai intai. Serios, oamenii astia raspunzatori cu grafica au fost niste nebuni. Au acordat o asemenea atentie peisajelor uriase de pe Pandora, navelor si robotilor, incat simti ca o iei razna uneori. Implementarea luminilor in padure, noaptea, este extraordinara!
Este pentru prima oara cand un caracter (Na'vi),doar pe jumatate real, arata atat de natural, de la textura pielii si pana la miscarile lui in film.
„Avatar” e in primul rand unul dintre cele mai frumoase filme vazute vreodata, ti-e pur si simplu drag sa te uiti la el, atu-ul lui principal fiind modul in care exploateaza tehnica pentru a crea o lume cu totul fantastica, dar care pare atat de diafana incat iti vine sa o iei de buna. Senzatia este ca James Cameron a vrut, de fapt, sa te absoarba cu totul in lumea lui si sa te faca sa iti doresti sa nu te mai trezesti la cea reala,sa te desprinzi de lumea in cadre traiesti.
Te va face sa iti doresti sa mai vezi filmul inca o data. Si inca o data. Si inca o data...

(Daca il vedeti la IMAX-ul din AFI Palace e posibil sa aveti o revelatie de genul celei avute la sfarsitul secolului al XIX-lea de primii spectatori de cinema.)

Niciun comentariu: